недеља, 28. октобар 2012.

Краљевачки ДневИНк 5


ВОЗАЧИ СВЕ НЕРВОЗНИЈИ

Друга половина октобра почела је појачаном активношћу Краљевчана који су склони вршењу кривичних дела. Седмични статистички преглед стања јавне безбедности на подручју града за период од 15. до 21. октобра показује да се 26 суграђана одлучило на овај ризични корак. У евиденцији Полицијске управе остаће записано да је заведено 26 кривичних дела од којих се само једно сврстава у област привредног криминала. Осталих 25 припадају оној која се у полицијској терминологији зове општи криминал. Инспектори криминалистичке полиције успели су да открију починиоце једва трећине ових криминалних дела док се за онима који су учествовали у деветнаест преосталих и даље трага.
Када на територији града не би било туча готово да се не би могло говорити о нарушавању јавног реда и мира, барем у случајевима који су пријављени припадницима Полицијске управе. Током минуле недеље забележено их је четири.
Традиционално најкритичнија је област безбедности саобраћаја коју је у овом статистичком периоду обележило једанаест саобраћајних незгода, шест са повређеним лицима и пет само са материјалном штетом. Повреде седам особа оцењене су као лакше, а укупна материјална штета премашила је пола милиона динара. Карактеристика овог периода је и за трећину већи број прекршаја у области безбедности саобраћаја који је премашио 350. Није познато да ли је то резултат веће недисциплине возача, или ревносније активности припадника саобраћајне полиције.
Слику о укупном стању безбедности унеколико побољшава податак да није евидентиран ниједан пожар.


У Краљеву, у улици Чибуковачких партизана, у породичној кући, 20. октобра око 21,40 часова, пронађено је беживотно тело Јагоде Пиловић (1949).
Увиђај је извршио истражни судија Вишег суда у присуству заменика Вишег јавног тужиоца и припадника Одељења криминалистичке полиције из Краљева.
По налогу истражног судије Вишег суда у Краљеву извршена је обдукција тела покојне, а истрази су се прикључиле специјализована екипа Националног криминалистичко – техничког центра Министарства унутрашњих послова Републике Србије.
Након извршене обдукције и налаза екипе Националног криминалистичко – техничког центра утврђено је да је смрт насилна и да се ради о кривичном делу тешко убиство које је извршено у периоду од 17. до 20. октобра. 
Припадници Полицијске управе Краљево интензивно раде на расветљавању свих околности везаних за извршење овог кривичног дела.

Расветљена три убиства


Полиција у Краљеву расветила убиство Јагоде Пиловић у насељу Чибуковац. Њу је убио њен рођак Дарко Пиловић, који је и 2010. починио двоструко убиство у селу Липница код Чачка.

Припадници Полицијске управе у Краљеву расветлили су убиство 63-годишње Јагоде Пиловић из насеља Чибуковац почињено у четвртак 17.октобра.
За тешко кривично дело убиство из користољубља окривљен  је њен рођак, Дарко Пиловић (1988) из села Самаила, који се тренутно налази у притворској јединици у Чачку.

Дарко Пиловић се, уз још двојицу осумњичених Тешић Радослава и Тешић Недељка који су такође већ ухапшени, терети и за двоструко убиство у селу Липница код Чачка, почињено још 2010. године.

Припадници полицијских управа у Чачку и Краљеву заједно раде на расветљавању свих чињеница око ових тешких злочина.

Чачак – Дуготрајним оперативним радом чачанска полиција расветлила је двоструко убиство извршено крајем априла 2010. године у оближњем селу Липници.

Идентификоване су и слободе лишене три особе под сумњом да су на подмукао и свиреп начин починиле тешко убиство: Дарко Пиловић (24) из Самаила код Краљева, Недељко Тешић (31) из Кумана у општини Нови Бечеј и Радослав Тешић (33) из Горичана код Чачка, саопштила је јуче по подне Полицијска управа у Чачку.

У саопштењу се наводи да су осумњичени, у вечерњим сатима, у Липници усмртили Милоја Остојића и Дејана Коловића а беживотна тела пронађена су неколико дана након убиства. Остојић је убијен с два метка калибра 7,65 мм и ударцем секиром у главу док је Коловић, који је такође усмрћен ударцем секиром у главу, имао и видне повреде по глави и телу задате тупим предметом и ножем.

Мотив овог убиства је највероватније новац, а према првим сазнањима истраге било је припремано и у њему су учествовала сва тројица осумњичених.

Такође, основано се сумња да су Дарко Пиловић, Недељко и Радослав Тешић, у селима на подручју града Чачка извршили 30 кривичних дела крађа и тешка крађа. Полиција је осумњиченима одредила меру задржавања и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном истражном судији – наведено је у саопштењу ПУ.

Дејан Коловић (33) и његов ујак Милоје Остојић (59), који су годинама живели у истом домаћинству у подјеличком селу Липници, пронађени су мртви 29. априла 2010. године. Тела је, нешто пре поднева, открио сусед Радиша Гавриловић и обавестио другог комшију.

Лешеви су били стари неколико дана, један је пронађен у дворишту, други десетину метара даље, у воћњаку испод куће.

Суседи наводе да су сестрић и ујак били људи за пример, изузетно вредни и повучени. После смрти Милојевих родитеља остали су сами у домаћинству пошто се ниједан нису женили. Милоје је својевремено радио у „Бетоњерци” и у Ираку, док се Дејан бавио само земљорадњом.

Кад му се мајка преудала Дејан је имао само четири године и још тада је изабрао да живи код ујака и бабе. Остојић и Коловић имали су око осам хектара земље и пуну стају стоке, сами су музли краве и предавали млеко.

Ово је био један од најтежих случајева с којим су се суочили полицијски инспектори у Чачку, јер нико ништа није ни чуо ни видео. Током потраге, обавили су разговоре са више од 500 лица из Липнице и бројних околних села од којих је 200 било под сумњом, док је чак 97 особа испитивано на полиграфу у вези овог случаја.

Клупко је почело да се одмотава последњих месеци кад су тројица осумњичених починили чак 25 провала и крађа у краљевачком и 12 у чачанском крају а инспектори су, упорно упоређујући трагове из више стотина кривичних дела разних починилаца, успели да склопе мозаик.

Како смо сазнали, тројица осумњичених детаљно су описали у полицији на који начин је почињено недело у Липници.

Иначе, на подручју Вишег, раније Окружног суда у Чачку, од почетка овог века убијено је 39 мештана, почев од нехатне пуцњаве у лову до обрачуна међу криминалцима.

После овог хапшења, сада само два случаја остају нерасветљена: убиство Магде Милошевић (1937) чији леш је пронађен 5. октобра 2003. године у њеном стану у Чачку, и убиство Драгана Ћука (33) из Горњег Милановца, чије тело је 1. априла 2005. године извађено из Западне Мораве.

Полицајци, иначе, имају сазнања ко је убио Магду Милошевић, али нису обезбедили довољно доказа за излазак на суд, док се на случају Ћука и даље ради.


Припадници криминалистичке полиције из Врњачке Бање расветлили су тешке крађе извршене у ноћи између 15. и 16. октобра у Врњачкој Бањи.

Због основа сумње да је извршио више кривичних дела тешка крађа полицијски службеници су лишили слободе и задржали до 48 сати Горана Р.(1978) из Зајечара.

Сумња се да је Горан Р. у Улици Велибора Марковића, уз употребу чекића и металног пајсера, развалио катанце на улазним вратима и обио две продавнице мешовите робе одакле је отуђио прехрамбене производе, козметику и новац све у вредности од око
200 000 динара.


Полицијски службеници ће након истека задржавања, уз кривичну пријаву, привести Горана Р.  истражном судији Основног суда у Краљеву.

Нема коментара:

Постави коментар