понедељак, 7. јануар 2013.

Краљевачки ДневИНк 17

Значајни резултати рада Нове Србије

ДУБОКО ЗАОРАНА БРАЗДА

- У овом граду би био велики подухват запослити и сто људи, а већ ако би нека инвестиција могла да отвори 1000 радних места то би била инјекција економске природе која би могла да покрене замајац и да Краљево полако крене из учмалости у којој се налази годинама и деценијама

У коалцији странака које су после мајских избора преузеле одговорност за будућност Краљева нашала се и Нова Србија чији су одборници већи део претходног мандата у Скуштини града деловали из опозиције. Само неколико месеци били су део владајуће већине, али су под околностима које нису никада до краја разјашњене места у одборничким клупама морали да уступе својим политичким неистомишљеницима. Од тада, па све до данашњих дана, најистакнутији представници Нове Србије говоре о насилној и противно народној вољи узурпираној власти у граду која је трајала све до овогодишњих избора.
Сада, како каже шеф одборничке групе Нове Србије у Скупштин града Раде Ерац, у Краљеву постоји легална и легитимна власт која проистиче из изборне воље народа. Иако није носилац те власти Нова Србија је преузела значајан део одговорности за рад локалног парламента и функционисање појединих јавних предузећа, у којима су њихови кадрови на најодговорнијим функцијама, пре свега јавним комуналним предузећима „Путеви“ и „Водовод“. Поред њих чланови Нове Србије заузимају значајна места заменика и помоћника директора појединих установа чији је оснивач град, а и места у управним одборима у складу са коалиционим споразумом. Квалитет кадрова, потврђује Ерац, чини да сва предузећа у којима значајна места имају чланови Нове Србије, функционишу на задовољавајући начин. То је и повод да период владавине у овом мандату буде обележен на исти начин као у време кад је ова странка била кључни фактор власти.
- Тај период је обележен бројним ивестицијама и то је период када је град доживео највећи инвестициони процват у последњих неколико деценија. Само у периоду од три године и три дана овај град је добио реновиране нови и стари пут за Чачак, реновирану комплетну Ибарску магистралу према Ушћу и пут за Крагујевац. Добили смо два моста у Краљеву, обилазнице око манастира Жиче и кроз Ратину и мноштво ситних путних инвестицијама у селима око Краљева. Мислим да у том периоду није било ниједног села где Нова Србија није дубоко заорала бразду са неколико мањих, или неком већом инвестицијом – каже Ерац.
Све ово даје довољно повода за веровање да би успешан инвестициони циклус морао да се настави и у наредном периоду, а поткрепљено је чињеницом да први човек Нове Србије стоји на челу Министарства грађевине и урбанизма. То је, верује Ерац, довољан повода веровању да ће неке крупне инвестиције ове године бити реализоване баш у Краљеву. Под крупним инвестицијама подразумева и наставак свих које су започете током претходне године, пре свега завршетак спортске хале у Рибници, моста преко Ибра у продужетку Скопљанске улице, измештање сточне пијаце у Адране и многе друге.
- Оно што је најважније, што Нова Србија очекује и на чему ћемо инсистирати ми из локалне самоуправе, је коначно почетак радова на изградњи обилазнице око града Краљева. Свима нам је јасно да је у Србији малтене свака паланка већ решила тај проблем, а Краљево је почело да га решава у време владавине Нове Србије. Направили смо полуобилазницу као један део те приче, а сада би требало да крене најважнији део инвестиције, обилазница од камиџорског моста кроз аду узводно уз Мораву до Милочаја – каже Ерац.
До сада су, када је обилазница у питању, завршавани мање видљиви административни послови и експропријација једног дела земљишта. Значајне инвестиције као ова подразумевају ангажовање великих материјалних средстава, пре свега на име надокнаде власницима пољопривредног земљишта. То је и разлог да се овај део посла реализује сукцесивно, да се одвија споро и траје дуго. Решавањем овог великог проблема отварају се значајне инвестиционе могућности. Искуства других средина сведоче о изградњи значајних привредних капацитета на веома атрактивним локацијама око градских обилазница, пре свега производних погона, бензинских пумпи, стоваришта, хотела... Њихов значај треба да буде додатни мотив локалној самоуправи да делом својих средстава уечствује у решавање имовинско правних односа
- Оно што је битно за један део града Краљева, Грдицу, Адране и део ближе камиџорском мосту, је чињеница да ће морати да дође до исправљања чувене „С“ кривине на водотоку Мораве, што значи да ће се решити и питање плављења целог подручја. Сама обилазница требало би да буде на бедему који би штитио добар део насеља од последица поплава, тако да је то још једна велика предност и још један велики проблем који треба да буде решен – каже Ерац уверен да би комлетан посао могао да буде завршен за време овог мандата локалне самоуправе.
И док из ресорног министарства стижу чврста обећања ситуацију на терену диктара управо решавање имовинских односа које је често везано за дуготрајне судске спорове.
Тема о којој се у Краљеву са несмањеним интензитетом говори већ више од две године је санција последица земљотреса. И док једни тврде да овај проблема никада у историји земље није решен на тако ефикасан начин други су склони веровањеу да то и није баш тако.
У Новој Србији верују да последице земљотреса још увек у довољној мери, а када су у питању значајне инвестиције највећим делом, нису саниране. Овде се пре свега мисли на решавање проблема урбане ревитализације зграда за колективно становање у Доситејевој улици, које подразумева рушење знатног броја стамбених објеката, пресељење становника и изградњу нових зграда. Крупан инвестициони пројекат реализовао би се током неколико наредних година, а ангажовао би знатан део локалне грађевинске оперативе. Проблеми везани за санацију последица земљотреса већ дуже време тема су контроле на различитим нивоима, а почели су да се обелодањују и први резултати полицијске истраге.
- Оно што смо сумњали да се дешава то се полако реазоткрива, и нисмо нимало срећни због тога што се потврђује оно о чему смо толико пута говорили. Скупштина града која је политички утемељена у болничкој мензи само једном је, на притисак опозиције, имала расправу о санацији земљотреса и то на основу материјала који је подељен одборницима само три минута пред почетак седнице на једном папиру формата А4. Не радујемо се чињеници да ових дана на површину излазе малверзације везане за тај период. Не радујемо се због чињенице да се таквим вестима шаље ружна слика не само о Краљеву, него и о Србији. Нико нам не гарантује да ће у неком наредном периоду да се деси нешто слично у неком другом месту, у неком другом граду, на неки други начин. Сасвим је сигурно да ће, после вести која је објављена у Краљеву, неки људи који су вољни да помогну да размисле да ли ће свој новац давати било коме, а да тај новац заврши као што је завршавао у неким случајевима у граду Краљеву – каже Ерац уз подсећање да је информација о малверзацијама везаним за поделу новца на територији Роћевића, Пекчанице и дела према Дедевцима већ било у средствима информисања.
Уз одговорност за ову врсту малверзацијиа неко ће, верују у Новој Србији, морати да одговори на питање зашто су уоште грађене монтажне куће и зашто су по квадрату коштале онолико колико је плаћено.
- Како објаснити чињеницу да је квадрат тих кућа био скупљи од кућа које се праве од чврстог материјала на класичан начин и које су сигурно квалитетније од оних које се праве од иверице, стиропора и стаклене вуне – пита Ерац стављајући у први план потребу покретања скупштинске расправе о овој причи.
Уверен да је ово, пре него ствар полиције и тужилаштва, крупно политичко питање, од превасходне важности за град је да се, зарад неких будућих догађања сличне природе, подвуче црта испод свега што се дешавало за време и после санације последица земљотреса.
Па иако у појединим моментима прича о санацији последица земљотреса, и евентуалним злоупотребама везаним за њих, може да служи за политичко увесељавање народа тешко да може да одагна мисли од суморне свакодневице коју као највећи проблем оптерећује незапосленост. Само приче, ма колико интригантне, не могу да решавају горуће проблеме града, а највећи је свакако стање привреде и незапосленост великог броја људи са високом стручном спремом који се налазе на евиднецији Националне службе за запошљавање. Све то је повод за инсистирање да Краљево што скорије добије реализацију неке велике инвестиције која би упослила већи број људи.
- У овом граду би био велики подухват запослити и сто људи, а већ ако би нека инвестиција могла да отвори 1000 радних места то би била инјекција економске природе која би могла да покрене неки замајац и да Краљево полако крене из учмалости у којој се налази годинама и деценијама. Нова Србија неће бити препрека на том путу и свакако да ћемо учинити све што је у нашој моћи да отворимо нова радна места. Управо ове инвестиције, изградња обилазнице и ревитализације целог подручја око Гимназије, значиће запошљавање комплетне инфраструктуре, грађевинске оперативе, а велики број извођача и подизвођача ће добити посао и претпостављам да ће то бити замајац за неку будућу причу – сигуран је Ерац.
На мајске изборе ове године Нова Србија је ушла у коалицији са Српском напредном странком. У складу са коалиционим споразумом припало јој је четири од укупно 16 одборничких места. Уз ове две владајућу већину у Скупштини града чине још Социјалистичка партија Србије, Уједињени региони Србије, Демократска странка Србије и Група грађана „Сложно за Краљево“. У Новој Србији као основни квалитет власти истичу чињеницу да није успостављена на силу.
- Ова власт није формирана уз благослов, или притисак, државних органа, нити је формирана уз асистенцију полиције. Све то је важило за претходну власт и то је основна замерка коју сам имао када Нова Србија није била у власти. Политичке странке које учествују на изборима треба да се науче само једном правилу, а то је да се на власт долази само, и искључиво, народном вољом, не куповином одборника, не продајом мандата, не прекрајањем народне воље, не државном тортуром, не уз асистенцију полиције Ако се тако дође на власт, онда се то зове диктатура. Овој власти можда може много тога да се замери, али не и да не проистиче из народне воље. Ова власт сигурно проистиче из народне воље – објашњава Ерац.
Поредећи рад Скупштине града у претходном и овом мандату склон је веровању да актуелна функционише на знатно култивисанији начин него претходна, а карактерише је, пре свега, знатно либералнији према захтевима опозиције. У том смислу Ерац се, као и до сада, залаже за укидање временског ограничења дискусија одборника.
- Нека свако каже шта има и нека говори колико хоће. Мислим да је то врхунац демократичности. Ту не би требало да буде неког великог ускраћивања, осим у случајевима када постоји кршење елементание пристојности и елементарних демократских начела – каже и подесћа на толерантност председника на седницама Скупштине града.
Политика је ствар интереса и њихових сукоба, ствар јавности, а народ је тај који гледа, или не гледа, телевизијски пренос седница које су крајем претходне године трајале неуобичајено дуго. Онима који гледају пружа се могућност да процењују рад оних којима су дали поверење, да се разочарају једнима, а одушеве другима.
У тренутку преузимања одговорности за функционисање града коалиција на власти наследила је буџет и Програм Дирекције за планирање и изградњу, а ребалансом у последњм кварталу минуле године кориговане су одређене позиције како би се олакшало функционисање јавних предузећа, комуналних служби и омогућила ефикаснија рализација започетих инвестиција.
Пред крај претходне усвојен буџет града за ову годину поставио је оквир у коме ће се кретати функционисање власти наредних неколико година. Већ ова ће, верује Раде Ерац, бити знатно боља него претходна јер, како рече, од две три последње горих није било у скоријој историји Краљева.


-

Нема коментара:

Постави коментар